KINE AUNE I 70


Nordkapp Filmfestival kan presentere et program med Kine Aune under årets filmfestival. Kine Aune er en allsidig filmskaper som nylig rundet de 70! Fra 1981 kom animasjonsfilmene hennes som perler på en snor – der Aune først og fremst hadde ide, manus, regi og produksjon. I skrivende stund har Aune mange prosjekter på gang, med eget studio på hjemplassen til Kine Aune, på Røros.

Mange husker fremdeles Kine Aunes entusiastiske, morsomt og til dels «upedagogiske» opptreden som leken programleder i mange fine barnetv-programmer for de minste. Fra 1981 kom animasjonsfilmene hennes som perler på en snor – der Aune først og fremst hadde ide, manus, regi og produksjon, men at den mer animasjonstekniske delen ble utført i samarbeid med dyktige animatører – både fra Norge og det store utland. Samarbeidet med den engelske animasjonsfilmkunstneren Bob Godfrey (1921 – 2013) fra 1992 til 1999 førte til fem flotte filmer, For et svin (1992) og fire filmer om Kevin – hvorav to som skal vises i dette programmet. Det var likevel med filmen Hva skal vi gjøre med lille Jill? (1987) basert på en bok av Fam Ekman, som tok Kine Aune ut i verden – hvor filmen besøkte mange filmfestivaler og vant flere prestisjetunge priser.  Med denne filmen inngikk hun et samarbeid med Thor Syvertsen, en anerkjent norsk kunstner som hadde særlig godt lag med klassisk tegneanimasjon. Hva skal vi gjøre med lille Jill ble en pangstart på Aunes karriere som animasjonsregissør – og som i ettertid har uttalt dette: «Det var en fantastisk opplevelse! Jeg ble kjent med alle «de store» animasjonskunstnerne med en gang. Jeg visste knapt hvor store de var, for meg falt det helt naturlig å omgås dem. Vi delte jo den samme interessen for kunsten og vi innledet samarbeid. Det var ikke før senere i mitt virke som regissør at jeg forstod hvor utrolig velsignet heldig jeg hadde vært, som fikk denne pangstarten. Det var ingen selvfølgelighet at det skulle skje. Som jeg på en måte trodde».

Kine Aune har som nevnt alltid tatt barnet på alvor – og hun har sagt: «Mange knytter mine filmer først og fremst til barn – men jeg lager ikke barnefilmer – jeg lager filmer for mennesker. Og barn er mennesker, like individuelle som meg og deg, med like mangfoldig sans for humor og hva de liker eller blir lei seg for. Så på den måten kan du si at jeg tar barn på alvor, fordi jeg tar mennesket på alvor».

Mange kjenner lite til at Kine Aune også har laget og produsert en rekke dokumentarfilmer samt deltatt sterkt i utviklingen av den nordnorske filmbransjen – med bl.a. etableringen av filmutdanningen i Kabelvåg (Nordland kunst -og filmfagskole) og filmsatsingen for ungdom, med etableringen av TVIBIT i Tromsø. Hun har jobbet filmpolitisk gjennom ulike bransjeorganisasjoner og sittet i en mengde råd og utvalg for å sikre best mulige levevilkår både for filmskapere og utviklingen av «bærekraftige» distribusjonsmåter av særlig kortfilm. Hun var også med å starte Kortfilmfestivalen i sin tid, på Røros i 1982.

Kine Aune har rukket å runde de 70 – det er en respektabel alder for en kreativ og meget oppegående kunstner. Som kunstner pensjonerer man seg ikke – liv og arbeid er to sider av samme sak. I skrivende stund har Aune selvfølgelig mange prosjekter på gang, alt fra nye filmer til etableringen av Martin Aunes Minnefond, med eget studio på hjemplassen til Kine Aune, på Røros. Her skal unge musikere få komme og utvikle sitt talent, i musikeren, komponisten og sønnens Martins ånd, som døde så alt for tidlig i 2011.

Nordkapp filmfestival er stolte av å presentere et utvalg av Kine Aunes filmer, med henne selv tilstede for å introdusere dem.

FILMPROGRAMMET «KINES UTVALGTE» (passer for alle)

KINES FØRSTE
Kjennføtterleken
Regi: Kine Aune. Animasjon: Jakob Koch, 11 min., 1981
I utgangspunktet en opplysningsfilm om barn for barn om det å leve med fysisk handicap. Likevel ble den stående på egne kunstneriske ben, mye takket være den nydelige animasjonen, utført av dansk films store animasjonskunster Jakob Koch – koblet med Kines sans for humor.

KINES MEST BERØMTE
Hva skal vi gjøre med lille Jill?
Regi: Kine Aune. Animasjon: Thor Syvertsen, 10 min., 1987
Filmen om den lille jenta som mest av alt ønsker å bli sett. Filmen markerer Aunes internasjonale gjennombrudd som filmregissør. Kine Aune samarbeidet med Syvertsen på flere filmer, en av Norges fremste innen klassisk tegnefilmanimasjon.

KINES KORTESTE
Vroooom
Regi: Kine Aune. Animasjon: Thor Syvertsen, 1min. 1988
Vrooom skildrer verdens korteste og mest fatale biltur. Her går det unna så det skvetter – bokstavelig talt!
 

KINE & BOB’s MEST GØYALE
For et svin
Regi: Kine Aune. Animasjon: Bob Godfrey, 8 min., 1992
En skikkelig røverhistorie! Full av fart og spenning og meget interessante dyr. Her gnistrer av kreativitet mellom to formidable animasjonskunstnere!

KINE & BOB’s SERIE:
Kevin redder verden, 5 min., 1995
Kevin og busemannen, 5 min., 1998
Regi: Kine Aune. Animasjon: Bob Godfrey. Serie.
Serien om lille Kevin var svært populær både i Norge og ute i Europa. Den ble vist som barne-tv i mange land. I Norge var det den populære skuespilleren Trond Brenne (1953-2013) som hadde fortellerstemmen på filmen, som på nydelig og empatisk vis manifesterer Kevins dramatiske hverdagsbragder.

KINES NYESTE FILMER
Bakern
Regi: Kine Aune. Animasjon: Yaprak Morali, 4 min., 2011
Bakern innledet et samarbeid mellom Kine Aune og norske Qvisten Animation, Nordens fremste animasjonsfilmstudio (som bla laget og produserte Jul i Flåklypa, 2013). Bakern er inspirert av Inger Hagerups dikt «Det bor en gammel baker» fra diktsamlingen Så rart (1950). I Kine Aunes film transformeres Bakeren inn i vår moderne medievirkelighet med rappende måker på lydsporet. En «hip hoppete» film med en ikke helt lykkelig slutt…

Den magiske tiden
Regi, manus: Kine Aune. Animasjon: Yaprak Morali m.fl. 9 min., 2013.
Den magiske tiden er basert på samiske sagn og myter, hvor nordlyset har en helt spesiell funksjon. Den magiske tiden er en konkret og metaforisk fortelling om livets gang og faser. Musikken er komponert av Kine Aunes sønn, Martin Aune – som bidrar til den helt unike stemningen i filmen.

FILMOGRAFI (animasjonsfilmer):

 1. Kjennføtterleken. 11 min., 1981
 2. En mørkredd historie. 12 min., 1984
 3. Hva skal vi gjøre med lille Jill. 10 min., 1987
 4. Vroom. 1 min., 1988
 5. Kyss katta. 9 min., 1991
 6. Det var en gang. 8 min., 1992
 7. For et svin. 8 min., 1992
 8. Lille Klirol. 8 min., 1994
 9. Kevin redder verden. 5 min., 1995
 10. Kevin og dataspillet. 5 min., 1995
 11. Kevin og ånden. 5 min., 1995
 12. Kevin og den store øgla. 5 min., 1998
 13. Kevin og busemannen. 5 min., 1998
 14. Jenta og gullfuglen. 10 min., 2001
 15. Bakern. 4 min., 2011
 16. Den magiske tiden. 9 min., 2013
Language Norsk - Norwegian